9 порад тим, хто збирається в Іспанію

Моя Європа / Блог / Поради / 9 порад тим, хто збирається в Іспанію

У багатьох із нас Іспанія асоціюється із морем, теплим сонцем і темпераментними та мега комунікабельними людьми. Країна із цікавою історією, дуже багатою культурою і своїм власним королем. Офіційно – це Королівство Іспанія. В туристичному плані країна досить багатогранна: Середземне море, Атлантичний океан, Піринейські гори, Балеарські та Канарські острови – цим і пояснюється великий інтерес до відпочинку в Іспанії.
Але, як і кожна країна, Іспанія особлива по-своєму.

До чого ж потрібно бути готовим їдучи в Іспанію?

Мова

Офіційною мову на території усієї країни є іспанська. Нею розмовляють усі, і розуміють її теж усі. Але, так як до складу Іспанії входять багато автономних областей із своєю культурою, історично склалось так, що іспанська – це далеко не єдина мова, якою розмовляють в Іспанії, а лише одна із…

Іншими найпоширенішими мовами (власне мовами, а не діалектами) є каталонська, баскійська, галісійська. У провінціях, де ці мови використовують, вони мають статус офіційних і більшість населення вважають їх своїми рідними мовами, а іспанську другою. Усі вони хоч і мають між собою щось спільне, але достатньо відрізняються.

Коли будеш подорожувати по різних провінціях – не дивуйся, якщо складеться враження ніби Ти в зовсім іншій країні. Жителі різних куточків Іспанії часто не розуміють один одного, якщо розмовляють на регіональних мовах. От така різномовна Іспанія!

Spain languages Поширені мови в Іспанії

Національність

Як дивно це б не звучало, але деякі іспанці зовсім не вважають себе іспанцями. На території сучасної Іспанії багато століть вживались різні народи, а деякі із них сьогодні особливо активно відстоюють свою національність і домагаються виокремлення зі складу Іспанії. Рівень самоідентифікації у них досить високий, вони відстоюють свої традиції, культуру і активно відроджують свою мову, яка багато років була під утиском, а часом і забороною.

Тому будь обережний, називаючи жителя Країни Басків чи Каталонії іспанцем…Образа може бути найлегшою із можливих реакцій.

Spanish nationality Різні народи Іспанії

Клімат

В плані клімату Іспанія дуже унікальна: тут зустрічаються континентальний, океанічний, середземноморський, гірський, альпійський і субтропічний клімати. Цілий букет. Та північна частина Іспанії, що омивається океаном, більш зелена, так як там цілий рік випадає багато дощів. Внутрішня частина Іспанії має континентальний клімат, а от на узбережжі – субтропіки. Найм’якша зима і найлагідніше літо якраз на узбережжі (Барселона, Валенсія, Севілья, Малага).

Їдучи сюди на відпочинок взимку – пам’ятай, що в Іспанії значно тепліше, ніж в центральній чи північній Європі. Звичний для нас осінній комплект одягу буде дуже підходити для суворої іспанської зими.

Spain weather Погода в Іспанії

Єкспресивність

Часто кажуть, що в жителів Іспанії гаряча кров. Насправді іспанці дуже емоційні, люблять швидко говорити і багато жестикулювати. Більшість з них запальні, люблять веселитись і багато часу проводити з друзями. Вони достатньо привітні і гостинні, завжди допоможуть знайти дорогу, радо розкажуть про свою історію та культуру, поцікавляться твоїм життям і щиро посміхатимуться.

Якщо загубишся десь посеред міста – сміло проси про допомогу місцевого жителя. Велика ймовірність, що тобі не тільки підкажуть куди йти, але і проведуть.

Spanish people Іспанський темперамент

English? Ні, не чули…

Рівень знання англійської мови серед іспанців не дуже високий. Ймовірність того, молодь зрозуміє англійську є, а от зі старшим населенням зовсім важкувато. Готуйся до того, що спілкуватись англійською в Іспанії Ти будеш не багато.

Тому собі варто завантажити іспанський розмовник чи перекладач, який завжди буде під рукою і виручить з усіх складних ситуацій. Точно пригодиться!

Spanish English англійська в Іспанії

Кухня

Одна із найкращих особливостей Іспанії – кухня. Вона дуже багата і різноманітна: у кожній автономії є свої найкращі національні страви. У всій Іспанії традиційно їдять багато риби та морепродуктів, використовують оливкову олію та майже не вживають молочних продуктів. Іспанці зазвичай багато харчуються в ресторанах на кав’ярнях.

Страви, які готують у всій Іспанії: хамон, паелья, гаспачо, тортійя. Обов’язково спробуй їх!

Spanish food Іспанська паелья

Крадіжки

На жаль, Іспанія не є найбезпечнішою країною для туристів, а навпаки знаходиться в лідерах серед країн Європи де найчастіше бувають крадіжки. Твоя безпека в першу чергу залежить від тебе.

  • всі документи і гроші тільки у внутрішніх кишенях одягу
  • рюкзак на спині – слабке місце
  • в міському транспорті слідкуй за своєю сумкою і міцно тримай її
  • розгортаючи на вулиці карту ти даєш явний сигнал злодіям – я турист!
  • уважно перераховуй гроші, купуючи щось на ринку
  • не розмінюй гроші на вулиці у міняйл
  • не обіймайся з незнайомцями – free hugs можуть погано закінчитись

Висновок: завжди і всюди будь уважним і зібраним.

Spain crimes Крадіжка грошей

 Улюблений спорт

Не знаєте як зав’язати з іспанцем діалог? Попроси, щоб розказав про футбол. Іспанія – це той випадок коли футбольні команди справжня гордість країни. Тому для іспанців – це все. Інша тема, на яку з тобою радо поговорять це корида – спорт із багатостолітньою історією. Сьогодні він має своїх і прихильників – так як виражає дух Іспанії, і противників через жорстоке поводження з тваринами.

Якщо ти не фанат футболу – ознайомся хоч трохи із іспанськими командами, перед подорожжю.

Spanish football Іспансий улюбленй спорт

Сієста

Традиційний післяобідній відпочинок для іспанців. Пов’язаний він, в першу чергу із гарячим кліматом і дуже високою температурою повітря в обідній час. Побачити місцевих, що солодко дрімають можна просто на вулиці: в парках, на лавках.. Звичайно, коли влітку на вулиці +40 працювати не дуже хочеться, ще й до того ж ситно поївши.

Тому, будьте готові, що 3 14:00 до 17:00 магазини, музеї і навіть ресторани можуть бути закритими.

Spanish siesta Іспанська сієста

Іспанія гаряча, привітна і багатокультурна! Відкривайте її для себе!