Тезе 2019 Зима: як проходить Європейська зустріч

Моя Європа / Блог / Тезе / Тезе 2019 Зима: як проходить Європейська зустріч
Європейські зустрічі Тезе

Цього року Європейська зустріч Тезе 2019 Зима буде проходити в Польщі, у Вроцлаві (якщо Тебе цікавить участь в подорожі – деталі в кінці сторінки).

Зустріч збере молодь з усього світу. Якщо Ти їдеш вперше і Тобі цікаво як відбуваються зустрічі Тезе, а також і зустріч у Вроцлаві – читай далі! ;)

Ми детально описали усі практичні моменти зустрічі.


Що потрібно знати про Європейську зустріч Тезе?

Кожного року в кінці грудня після католицького Різдва спільнота Тезе організовує зустріч для молоді в одному із великих міст Європи.

Перша Європейська зустріч Тезе була проведена 40 років тому в Парижі. Від того часу тисячі молодих людей щорічно збираються в кінці грудня разом, щоб прийняти участь в зустрічі Тезе і відчути її неймовірно позитивну атмосферу.

Участь у зустрічі Тезе 2019 Зима

Щороку декілька десятків тисяч людей з усієї Європи і навіть світу з’їжджаються до одного міста. Разом їх об’єднує Європейська зустріч Тезе. Триває зазвичай зустріч 5 днів.

Найчастіше групи з України приїжджають на зустріч 28 грудня і залишаються до 01 січня, беручи участь у всій програмі зустрічі Тезе. Приїзд групи відбувається в першій половині дня. Деякі учасники приїжджають, як волонтери, завчасно, щоб допомогти місцевим спільнотам в організації зустрічі.

Учасників зустрічають волонтери, які прибули на 2 дні раніше, щоб допомогти із прийомом груп. Вони знайомляться з групою і:

  • розповідають про програму зустрічі Тезе
  • роздають карти міста
  • детальніше знайомлять з правилами Тезе

Учасники отримують Картку учасника і проїзний на транспорт.


Після цього учасники формують менші групки по, на приклад, 10, 15 чи 30 людей (кожного разу це різна кількість) і відправляються на парафію, де вони житимуть.

Правила участі в зустрічі Тезе

Існує декілька простих правил, яких потрібно дотримуватись кожному:

  • брати активну участь в програмі
  • поважати приймаючу сім’ю чи парафію та прислухатись до їхніх прохань (розпорядок дня, тиша і т.д.)
  • не покидати міста проведення зустрічі Тезе

Де ми будемо жити?

Ще задовго до проведення зустрічі Тезе волонтери шукають людей, які готові прийняти в себе молодь. Це клопітка праця, так як до зустріч Тезе приєднуються декілька десятків тисяч учасників і для усіх потрібно знайти житло. Тому саме від відклику приймаючої сторони і залежить де будуть жити учасники. Поселення можливе як в центрі міста, так і на його околицях чи сусідніх невеличких містах.
Існує два варіанти:

  • сім’я
  • колективне приміщення (школа, приміщення при церкві і т.д.). Зазвичай, в таких приміщеннях є усі зручності, просто кількість людей більша.



Не залежно від того, де житимуть учасники, кожен із них повинен привезти з собою спальник та карімат, оскільки умови поселення можуть бути дуже простими.
Ми просимо з вдячністю приймати те, що вам пропонують, оскільки сім’ї чи парафії приймаючи вас не отримують взамін нічого окрім спілкування та нового досвіду. Постарайтесь, щоб досвід цей був приємним :)

Було б добре, якщо б ви змогли привезти маленький подарунок, який б нагадував про вас та Україну.

Програма зустрічі Тезе Зима

Впродовж 5 днів зустрічі Тезе програма буде такою:

  • щоранку молитва Тезе на приймаючих парафіях
  • після молитви спілкування в міжнародних групках на запропоновані теми. Ви будете бачитись кожного ранку з учасниками вашої групки.
  • роздача їжі, вільний час
  • обідня молитва Тезе в центральних церквах міста чи великих залах (нп. виставкових)
  • Вільний час або відвідування семінарів. Теми: релігія, суспільство, мистецтво, політика.
  • вечірня молитва Тезе

Харчування під час зустрічі Тезе

Харчування доволі просте, але достатнє і збалансоване.

  • учасникам щодня роздаватимуть запакований обід та вечерю (основна страва, фрукти, вода, солодощі).
  • сніданком зазвичай забезпечує приймаюча сім’я, або організовано на парафії.
  • інколи сім’я також може пригощати додатковою вечерею (не обов’язково).



Рекомендуємо взяти з собою:

  • виделку або ложку
  • чашку (або ж термокружку)
  • невеличку торбинку, куди складатимете їжу.

Дбаючи про екологію варто відмовитись від користування політеленових кульків, або ж використовувати один на весь час зустрічі.

Як проходить молитва Тезе?

Молитви Тезе відбуваються три рази на день: ранкова молитва в приймаючій парафії, обідня і вечірня – в церквах чи залах в центрі міста. Тривають молитви близько 60 хв.

При вході до церкви чи зали, де проводитиметься молитва, учасникам роздають пісенники чи картки із переліком усіх пісень, які будуть співати. Усі сидять на підлозі так, як їм зручно – тому рекомендуємо взяти з собою маленький каремат (розміру як аркуш A3).
Пісні співаються на різних мовах (англійській, французькій, німецькій, латинській, українській, іспанській, польській). Не має жодного значення хто як співає, важлива участь.

Пісні супроводжуються музичними інструментами (скрипка, флейта та інші).
Приблизно по середині молитви є декілька хвилин повної тиші для роздумів чи особистої молитви.

Усі, хто приїхав на зустріч Тезе і місцеві мешканці, які їх приймають, моляться разом – а це багато тисяч людей водночас.

30 грудня вечірня молитва Тезе особлива: під час неї запалюють свічки та брат Алоїс оголошує місце проведення наступної Європейської зустрічі Тезе.

Новий Рік та презентація України

Кожного року 31 грудня після вечірньої молитви проводиться Фестиваль народів. Це святкування Нового року, на якому представники усіх країн, які разом з вами знаходяться на парафії, готують короткий виступ-презентацію своєї країни. Це можуть бути пісні, колядки, хороводи – будь що, що показує звичаї та традиції кожного народу та допомагає весело провести час. Святкування зазвичай є без алкоголю.

Святковий обід

01 січня, після ранкової Літургії, приймаючі сім’ї та парафії організовують святковий обід для учасників зустрічі Тезе. Зазвичай на такий обід

проходить в великій компанії – збираються друзі чи родичі сім’ї.

Ближче до 15:00 зустріч Тезе закінчується і учасники роз’їжджаються додому.


Найближча подорож на Європейську зустріч:
Тезе 2020 Вроцлав (усі деталі та реєстрація)

Стаття написана на основі власного досвіду та інформації із сайту Тезе.
Фото: Wiesia Klemens, Milan Szypura та Моя Європа